Koude anijslikeur en heerlijke rode wijn, stille dorpjes en levendige badplaatsen. We reizen van het heuvelachtige binnenland van De Marken naar de ruige kust. Deze 5 plaatsen staken er met kop en schouders bovenuit.

Ascoli Piceno

Ons startpunt is Ascoli Piceno, waarvan het historisch centrum vrijwel helemaal is opgetrokken uit kalksteen. Een prachtige stad om een dagje of middag doorheen te wandelen. Het hoogtepunt van Ascoli Piceno is zonder twijfel het Piazza del Popolo, de huiskamer van de stad. Het plein is omringd door elegante galerijen, een renaissance (welke nu dient als gemeentehuis), de middeleeuwse Sint Franciscuskerk en gezellig terassen. Eén van die terassen hoort bij de grootste beroemdheid van de stad: Caffè Meletti, een bar in art-nouveau stijl. Oprichter Silvio Meletti brouwde in 1870 de eerste Anisetta Meletti, een medicinale anijslikeur, die mateloos populair werd. In Nederland drinken jonge moeders het vooral na de bevalling, om snel weer aan te sterken. Dertig jaar na de geboorte van Anisetta Meletti, opende Silvio zijn Caffè Meletti, dat een enorm succes werd. Een andere lekkernij uit Ascoli Piceno is de olive ascolana. Gefrituurde olijven, die een beetje lijken op onze vertrouwde bitterbal. De smaak is echter totaal anders, de grote olijven worden gevuld met vlees of kaas en vervolgens gefrituurd. De beste van de stad eet je bij La Nicchia, samen met een heerlijke passerinawijn.

Ascoli Piceno - Palazzo dei Capitani del Popolo

Macerata

Macerata ligt bovenop een heuveltop, ingeklemd tussen twee valleien. Het historische stadje, met een scala aan kerken, zou vermoedelijk totaal zijn vergrijsd, ware het niet dat hier een van de oudste universiteiten van het land (ongeveer uit het jaar 1290) hier is gevestigd. Om die reden vind je hier veel hippe restaurant en barretjes. Een aanrader is Centrale aan het Piazza della Libertà, waar je eigenlijk de hele dag zou kunnen blijven zitten. Ze serveren van ontbijt tot diner en ook voor een drankje en dansje moet je hier zijn. Als je Macerata in de zomer bezoekt mag je beslist de Opera Sferisterio niet overslaan. In dit middeleeuwse sportstadion worden nu ook fantastische openlucht concerten gegeven.

Stand up paddling bij Portonova, Le Marche

Recanati

De Marken kent tal van prachtige dorpjes. Een van onze favorieten is Recanati, dat gek genoeg door veel toeristen over het hoofd wordt gezien. Het dorp klopt zichzelf op de borst vanwege het Casa Leopardi, het huis waar de italiaanse schrijver en dichter Giacomo Leopardi werd geboren. Te zien is onder andere de bibliotheek, waar de schrijver vele uren van zijn leven doorbracht. het woongedeelte en een permanente tentoonstelling over Leopardi. Wij vonden echter eenwandeling door het dorp, met zijn opvallend schone straten in prachtige terracotta kleuren en fantastische zee uitzichten, de leukste attractie.

Loreto

Wat voor de (strenge) katholiek heilige grond is, is voor de ongelovige een tamelijk, bizarre plek. We hebben het over Loreto, waar naar verluidt de voormalige woning van de Heilige Maagd Maria staat. In de Basilica della Santa Casa kun je haar bakstenen huisje elke dag bezichtigen. Aangezien zij het levenslicht zag in Nazareth is het een vrij opmerkelijke relikwie. Want hoe is het stenen huis in een kerk ruim 2000 km verderop beland? Daar gaan verschillende verhalen over.

Op het imposante marmerwerk, dat als bescherming om het Santa Casa heen staat, valt af te lezen dat het een groep engelen was die het op een wolk naar de Adriatische kust vloog. Een ander verhaal gaat dat een adelijke familie in 1291 de stenen per boot naar Loreto bracht. Wat de waarheid achter het verhaal ook mag zijn, feit is dat het dorp volop in trek is bij pelgrims. Dat verklaart de vele fonteinen, die eens werden gebouwd om iedereen van water te voorzien. De souvenirbeeldjes vol Mariabeeldjes en horecagelegenheden getuigen van de nog altijd grote stroom toeristen naar Loreto: tegenwoordig ongeveer 3 miljoen per jaar. Veel van de pelgrims die Loreto bezoeken maken meteen even gebruik van een ander fenomeen: de biechtstraat. Aan het Piazza della Madonna grenst een rij wachtkamers, waar talloze katholieken staan te popelen om in een van de 18 biechtstoelen hun zonden aan de biechtvader te belijden. Erg bijzonder om eens te bekijken allemaal.

Loreto Basilica della Santa Casa

Monte Conero

De kust ten zuiden van Ancona, aan de rand van het Parco del Monte Conero, is misschien wel het mooiste stukje van Italië. Niet voor niets liggen Italiaanse mannen, in hun Speedo’s, en vrouwen hier lekker te bakken en braden. Dit is echter niet de reden, dat je hier moet zijn. Dit zijn de witte krijtrotsen en een heldere azuurblauwe zee. Dit deel van de Italiaanse kust staat tevens bekend om zijn overheerlijke mosselen. Vanachter je bord kijk je uit op een schitterende baai, het Spiaggia del Mezzavalle. Om dit brede en langgerekte openbare strand te bereiken, doe je er goed aan de ingang ‘Sentiero di Mezzavalle Nord’ te nemen. Het andere pad, nabij Portonovo, bestaat namelijk uit een aantal zeer steile afdalingen. Hoewel de baai een absolute aanrader is, moet je wel rekening houden dat er weinig faciliteiten zijn. Wat dat betreft kan je dan beter naar Sirolo of Numana gaan. Ook beiden prachtige dorpjes aan de kust van de Monte Conero.

Bron: Smaak van Italië, Liselotte van Leest