Over Macerata | Bezienswaardigheden

De avond valt, het begint te schemeren. De temperatuur is nog aangenaam, dus je neemt plaats op het terras. Op het Piazza della Libertà heb je een leuk restaurantje gevonden. Pizza, daar heb je zin in. Je bent tenslotte in Italië. Het is een heerlijke avond, jullie tafelen nog lang na en dan hoor je in de verte muziek. Het orkest start rustig, maar al snel zwelt de muziek aan en hoor je de indringende klanken van de sopraan. Welkom in Macerata, stad van de opera.

Macerata opera

Over Macerata

Macerata is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en ligt niet ver van Civitanova Marche en op 20 minuten rijden van ons vakantiehuis Le Marche. De naam Macerata is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van het Latijnse maceriae, metselaar. En is een verwijzing naar de snelheid waarmee de stad in de Romeinse tijd werd opgebouwd vanuit de ruïnes van de verwoeste stad Helvia Ricina. Tegenwoordig is Macerata een levendige studentenstad, waar één van de oudste universiteiten van Italië gevestigd is. De universiteit stamt uit 1290.

In de heuvels rondom Macerata wordt de druivensoort Verdicchio di Matelica verbouwd. Dat levert een witte wijn met een droge, nootachtige smaak op. Heerlijk om te proberen op een van de vele terrassen in de stad. Vind je het wat? Dan kun je in de Civica Enoteca Maceratese, een mooie moderne wijnzaak in de stad, gelijk een paar exemplaren voor thuis meenemen.

Op het grootste plein van de stad, het Piazza della Libertà, vind je de Torre dei Tempi con Orologio Planetario. Om 12 uur ‘s middags verzamelen de mensen zich voor de toren om te luisteren naar de klok en te kijken naar de ronddraaiende wijzers. Leuk om even mee te pikken, als je toevallig om die tijd in Macerata bent.

Maar voor velen is Macerata toch vooral de stad van de opera. Uitgevoerd in het indrukwekkende openluchttheater Il Sferisterio, komt deze vorm van muziektheater hier perfect tot zijn recht. Zet het bezoeken van een Italiaanse opera zeker op je ‘bucketlist’. Zelfs als het niet helemaal jouw genre is, is een opera bijwonen in een setting als deze een ervaring die je niet snel meer vergeet. En het temperament en enthousiasme van het Italiaanse publiek geeft echt net dat beetje extra.

Macerata Orologio

Bezienswaardigheden

Houd je van de pracht en praal uit de Barok, dan zit je goed in Macerata. De Basilica della Misericordia, de Parrocchia Santa Maria delle Vergini en de Chiesa San Filippo Neri zijn slechts drie van de imposante kerken die geheel in deze stijl gebouwd zijn.

Het eerder genoemde openluchttheater Il Sferisterio is ook zonder opera de moeite waard om te bekijken. Je kunt je door een gids rond laten leiden in dit imposante bouwwerk dat zich middenin het centrum bevindt.

Net buiten de stad kun je de ruïnes van Helvia Ricina nog altijd bezoeken. Loop tussen de vervallen bouwwerken door en probeer je in te beelden dat je door het Italië van meer dan 2000 jaar geleden loopt.

Macerata Helvia Recina