Over San Benedetto | Bezienswaardigheden

Met een ijsje in de hand loop je over de mooie promenade met prachtige palmbomen. Rechts slaan de golven op het strand en links steekt de historische toren boven het centrum uit. In de haven maak je foto’s van kleurrijke bootjes die zo van een ansichtkaart lijken te komen en eet je verse vis bij de visafslag. Kortom, alle ingrediënten voor een onbezorgde zonvakantie zijn aanwezig in de badplaats San Benedetto del Tronto.

Over San Benedetto del Tronto

Wie in de zomer naar San Benedetto del Tronto gaat, komt er waarschijnlijk veel Italiaanse gezinnen tegen. Deze Italiaanse badplaats is namelijk niet alleen bij buitenlanders, maar ook bij de Italianen zelf erg in trek. Het is dan ook niet vreemd dat deze plaats vooral in de zomer bruist. In de winter is het een stuk minder druk en kun je in alle rust over de promenade met palmbomen wandelen.

San Benedetto del Tronto heeft verschillende bezienswaardigheden en is bekend om de visserij. De vismarkt in de stad is de een van de grootste van Italië en is, naast het toerisme, erg belangrijk voor de lokale economie.

Bezienswaardigheden San Benedetto del Tronto

San Benedetto del Tronto verschilt op een paar vlakken met de andere badplaatsen in de Marken. Zo is het aantal palmbomen aan de boulevard echt opvallend en is het historisch centrum klein. De meeste bezienswaardigheden zijn daarom ook uit latere eeuwen, met uitzondering van Torre dei Gualtieri. Deze 13-eeuwse zeshoekige toren is het herkenningspunt van de stad. Buiten dat de toren zelf een bezoek waard is, is ook de wandeling door de smalle straatjes die naar de toren leiden een aanrader.

In San Benedetto del Tronto moet je vooral ook de haven bezoeken. Je vindt hier enorme vissersboten en de wat kleinere, kleurrijke vissersbootjes. Zodra je de haven binnenstapt, wordt meteen duidelijk waarom San Benedetto del Tronto naast badplaats ook nog steeds met recht een vissersplaats mag heten. Neem bij je bezoek aan de haven ook een kijkje bij het toeristische deel waarom mooie plezierjachten voor anker liggen en ga ook langs bij de visafslag. Hier is het dagelijks een drukte van belang en het veilen van de dagverse vis wil je zeker een keer meemaken. Realiseer je wel dat deze veiling rond drie uur ’s nachts begint en dat er in de periodes waarin een visverbod geldt, geen veiling is.

Ben je na het bezoek aan de haven toe aan iets cultureels? Ga dan naar het openluchtmuseum Scultura Viva. Op het zuidelijk havenhoofd vind je prachtige muurschilderingen en sculpturen die de afgelopen decennia zijn gemaakt door kunstenaars van over de hele wereld. Hierdoor krijgen de natuurstenen op de pier een speciale betekenis. Ze beschermen de inwoners en toeristen niet alleen tegen de wilde zee, het zijn ook nog eens ware kunstwerken om van te genieten.

Als kunstliefhebber ben je in San Benedeto del Tronto sowieso aan het juiste adres. Bekijk bijvoorbeeld het beeld Monumento al Pescatore dat met zijn misthoorn zeevissers waarschuwt voor gevaar. Of breng een bezoekje aan het beeld Lavorare, lavorare, lavorare preferisco il rumore del mare dat iconisch is voor de stad, maar ook een kunstwerk dat tot veel discussies leidt.

Kortom, zon, zee, strand, kunst en cultuur: San Benedeto del Tronto biedt het allemaal.