Over Ancona | Bezienswaardigheden

Het is nog vroeg in de morgen, maar in de haven is het al een drukte van belang. Veerboten vertrekken naar Kroatië of Griekenland, met uitgelaten en enigszins gestresste toeristen aan boord. Jij hebt besloten om het vandaag een stuk rustiger aan te doen en bestelt nog een tweede cappuccino. Vandaag staat Ancona op het programma, een stad waar je vooral op je gemak van hoort te genieten. Je verkent Ancona gemakkelijk vanuit ons vakantiehuis dat op 40 minuten rijden van deze stad ligt.

De haven van Ancona

Over Ancona

Schilderachtig, zo laat Ancona zich waarschijnlijk het best omschrijven. Deze havenstad is gebouwd tegen de helling van de Monte Conero. In de Tweede Wereldoorlog was de stad doelwit van zware bombardementen, maar gelukkig zijn niet alle historische bouwwerken en bezienswaardigheden weggevaagd. Ancona wordt nog altijd door veel toeristen overgeslagen, maar heeft enorm veel te bieden voor wie op zoek is naar cultuur, architectuur of gezelligheid in de vorm van barretjes, restaurantjes of winkels.

Wil je lokale gerechten proeven, dan ben je bij Trattoria La Moretta aan het juiste adres. Al sinds 1897 kun je hier terecht voor de heerlijkste streekgerechten. Probeer bijvoorbeeld eens tagliatelle al sugo di ostriche (lintpasta met oestersaus) of stoccafisso all’Anconetana (stokvis op lokale wijze bereid). Een andere optie is Enopolis, waar je eveneens prima kunt eten. Zoals je mag verwachten in een havenstad, staan er vooral verse visgerechten op de kaart. Het meest indrukwekkend zijn echter vooral de enorme wijnkelders onder het restaurant. Wil je een lokale wijn proberen? Ga dan voor de Rosso Conero, een wijn gemaakt van druiven op en rond de Monte Conero.

Leuk om overheen te lopen is ook de overdekte markt Mercato delle Erbe. Op deze door een glazen constructie overdekte markt kun je terecht voor brood, vlees, kaas, groente en fruit. Ideaal voor een picknick of om ‘s avonds in de keuken van je vakantiehuis zelf met de Italiaanse recepten aan de slag te gaan.

Ons heerlijke vakantiehuis in Italie, Le Marche is te huur deze zomer

Bezienswaardigheden

Symbool van de stad is de Loggia dei Mercanti, een indrukwekkend gebouw in een smalle straat, nauw verbonden aan de maritieme geschiedenis van de stad. Verderop in dezelfde straat kom je langs het al even imposante en in dezelfde stijl gebouwde Palazzo Benincasa.

Op het domplein van de havenstad, net buiten het centrum, vind je de Duomo di San Ciriaco. Deze kathedraal ligt bovenop de Monte Guasco en biedt een geweldig panoramisch uitzicht over stad. Je kunt de berg lopend beklimmen, maar er rijden ook bussen naartoe. Niet ver van de kathedraal kun je de resten van een Romeins amfitheater bekijken.

Terug in de haven vind je de veertien meter hoge triomfboog van keizer Trajanus, ter ere van zijn financiële steun aan de versterking van de haven van Ancona. Ook kun je hier een bezoek brengen aan het Lazzaretto, een vijfhoekig bouwwerk, dat vooral vanwege zijn gigantische afmeting (meer dan 20.000 vierkante meter) indrukwekkend te noemen is.

Houd je van musea, dan moet je ook echt even naar het Museo Tattile Statile Omero. Niet omdat je hier prachtige originele werken van beroemde kunstenaars kunt zien, maar omdat je alle kunstwerken (replica’s van beroemde werken) mag aanraken. Het museum is speciaal opgericht voor blinde mensen, zodat zij op deze manier bijvoorbeeld ook de David van Michelangelo kunnen ‘zien’.

Genoten van je dag in Ancona? Breng dan tot slot nog even een bezoekje aan de Fontana delle Tredici Cannelle. De legende vertelt dat wie het water uit deze fontein uit 1560 drinkt, zeker terug zal keren naar de stad.

Lazzaretto