Na een afdaling van een paar kilometer doe je tevreden je skibril omhoog. De sneeuw is vers en de lucht blauw, de ideale ski-omstandigheden dus. Je twijfelt of je direct weer naar boven gaat of dat je eerst gaat genieten van een drankje. Je weet sowieso dat er geen lange rijen zijn. Je hebt niet voor niets gekozen voor een wintervakantie in Le Marche.

Wanneer mensen de regio Le Marche (de Marken in het Nederlands) kennen, is dit vooral als zomerbestemming. Zonde, want Le Marche is ook in de wintermaanden een prachtige bestemming. Het heuvelachtige landschap met zijn uitgestrekte velden doet romantisch aan met een laagje sneeuw en de middeleeuwse stadjes zouden niet misstaan in een sprookje. En het eten in Le Marche is heerlijk. Dus alleen daarom is het elk seizoen de moeite waard om naar deze Italiaanse streek te reizen.

Snowboarder die in de zon aan het snowboarden is

Wintersport in Le Marche

Als je van wintersporten houdt, is Le Marche een goede bestemming om aan je lijstje toe te voegen. Het natuurgebied Monti Sibillini kent in de winter mooie afdwalingen. Dankzij de bewoners van Le Marche heeft dit wintersportgebied zijn charme weten te behouden. Op slechts enkele plaatsen vind je skiliften en restaurants.

Als het aan de overheid lag, had dit gebied er heel anders uitgezien. Dan was Monte Sibillini omgetoverd tot een skigebied waar het elke winter zwart zag van de toeristen. Gelukkig zijn deze plannen niet doorgegaan en kun je nog steeds genieten van de ongerepte natuur. Hoe romantisch is het om een mooie sneeuwwandeling te maken op eindeloze vlakten met alleen een bergachtig landschap om je heen? Skiën kun je op de Sassotetto en St. Maria Maddalena in het noordoosten van het natuurpark. Een groot voordeel is dat je hier zelden in de rij staat en dat de prijzen een stuk schappelijker zijn dan in de skigebieden van de Alpen.

Een stuk noordelijker in Le Marche vind je een 10 kilometer piste op Monte Catria. Het gebied is ideaal voor gezinnen met kinderen, beginners of mensen die er even een paar jaar tussenuit zijn geweest. Aan de piste vind je een leuk restaurant waar je bij kunt komen van de afdalingen die je hebt gedaan.

Fermo in de winter

Bezienswaardigheden Le Marche

Wanneer je even geen behoefte hebt aan wintersport of niet van lange wandelingen in de sneeuw houdt, heeft Le Marche nog steeds voldoende te bieden. Zo zijn er prachtige steden die je het gevoel geven dat je terug in de tijd bent gereisd. En je kunt je vast voorstellen hoe adembenemend middeleeuwse dorpjes in een winters decor zijn. Stuk voor stuk zijn de steden de moeite waard om in rond te dwalen, maar voor wie dit te koud vindt, is een museum een goede manier om een beetje op te warmen.

In één van de stadjes, Ascoli Piceno, vind je het prachtige museum Pinacoteca. Hier vind je vijftien zalen vol met indrukwekkende kunstwerken. Prachtstuk is de in Engeland gemaakte mantel die in de dertiende eeuw aan de stad is geschonken. Maar ook steden als Fermo, Macerata, Ancona en Civitanova Marche zijn een bezoekje meer dan waard.

En welke temperatuur het ook is: shoppen kan altijd. Gelukkig kent Le Marche voldoende plekken waar je kunt shoppen. In de stadjes vind je leuke winkels, maar voor wie Italiaanse designer merken wil voor een zacht prijsje is een van de outlets aan te raden. Hier shop je bijvoorbeeld een echte Gucci, Prada of Armani met flinke korting.

Dus, bestaat je wensenlijstje uit: wintersport, historische steden, shoppen en vriendelijke mensen? Ga deze winter naar Le Marche en ervaar zelf de schoonheid van dit onontdekt stukje Italië.