Over Senigallia | Bezienswaardigheden

Je slentert langs de kustlijn met je blote voeten in het zand. Het is net te fris om de hele dag op het strand te liggen, maar dat vind jij niet erg. Er is hier zoveel te zien en te beleven. Jouw volgende stop is het fort Rocca Roveresca waar je geniet van het prachtige uitzicht. En hoewel het nog geen avond is, heb je nu al zin om je onder te dompelen in het bruisende nachtleven van deze badplaats. Vandaag ontdek jij al het moois dat Senigallia te bieden heeft.

Over Senigallia

Tussen Pesaro en Ancona vind je Senigallia. Deze plaats aan de Adriatische kust wordt vaak omschreven als badplaats, maar daarmee doe je de stad eigenlijk tekort. Uiteraard kun je genieten van een heerlijk dagje zonnen op het prachtige, brede zandstrand, maar Senigallia heeft veel meer te bieden. Zo vind je in de stad een haven en een gezellig stadscentrum waar het zeker in de avonduren en in het weekend een drukte van belang is.

Kenmerkend aan Senigallia is rivier de Misa die de hele stad doorkruist. In 1930 is de stad getroffen door een aardbeving die veel gebouwen heeft verwoest. Gelukkig is er in Senigallia nog voldoende moois te ontdekken. Aan de rivier vind je bijvoorbeeld prachtige, statige gebouwen die herinneren aan vervlogen tijden. Denk bijvoorbeeld aan de Middeleeuwen toen Senigallia een belangrijke handelsstad was in het hertogdom Urbino. Maar ook het grotendeels ommuurde stadscentrum brengt je terug in de tijd.

Wil je Senigallia bezoeken? Ga dan zeker te voet het centrum in en maak gebruik van de verschillende voetgangersgebieden. Zo kun je rustig de stad verkennen zonder last te hebben van druk verkeer.

Bezienswaardigheden

Een weeshuis, een gevangenis en fort: Rocca Roveresca was de afgelopen eeuwen op verschillende manieren nuttig voor de stad. Nu kun je het fort bezoeken en vind je er verschillende tentoonstellingen en evenementen. Ben je niet geïnteresseerd in de geschiedenis van dit gebouw? Dan nog is fort Rocca Roversca een bezoekje waard: de uitzichten vanaf het fort over de stad zijn adembenemend.

Na een bezoek aan het fort kom je via een brug uit op Piazza del Duca waar de ‘eendenfontein’ water in de lucht spuit. Als je deze bijzondere fontein op de foto hebt gezet, loop je rechtdoor richting de rivier de Misa. Langs de oevers van de rivier vind je indrukwekkende gebouwen en pleinen. Stop bijvoorbeeld even op het marktplein Foro Annonario voor een kop koffie of uitgebreide lunch. Hier heb je mooi zicht op de markt en zit je heerlijk beschut onder de zuilengalerij. Verderop in de stad vind je trouwens ook nog een andere statige zuilengalerij: Portici Ercolani. Van oudsher was dit de plek waar scheepslui hun koopwaar verhandelen en tegenwoordig vind je hier veel toeristenwinkels, winkels, bars en restaurants waar je even tot rust kunt komen.

Als je voldoende bent uitgerust, vervolg je je tocht door Senigallia naar Rotonda a Mare. Dit bouwwerk is in 2007 helemaal gerestaureerd en staat symbool voor de stad. Het gebouw deed tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst als militaire opslagplaats, maar wordt nu nog vooral gebruikt voor evenementen, tentoonstellingen en bruiloften. Na het bezoeken van de Rotonda a Mare is de keuze aan jou: je kunt even uitrusten op het strand, de drukke vissershaven bezoeken of de rest van de dag doorbrengen in het historisch centrum van de stad. Hoe jij je dag in Senigallia ook invult, je krijgt er zeker geen spijt van.