Over Pesaro | Bezienswaardigheden

Vandaag is een dag van uitersten. Bezoek prachtige gebouwen en kunstwerken, sta stil bij oorlogsmonumenten of ga heerlijk relaxed pootjebaden op een mooi strand. Een ding is zeker: vandaag hoef je niets en kun je helemaal zelf je programma samenstellen. Hoe jouw dag eruitziet bepaal je zelf, maar een ding is zeker: in Pesaro kom je ogen en oren tekort.

Over Pesaro

In het noorden van de regio Le Marche vind je de havenstad Pesaro waar in 1792 de beroemde componist Rossini is geboren. In het centrum is een straat naar hem vernoemd en jaarlijks vindt in Pesaro het Rossini Opera Festival plaatst dat helemaal in het teken van zijn muziek staat. Dit is overigens niet het enige toeristische event. Filmliefhebbers halen hun hart op tijdens het Pesaro Filmfestival dat sinds 1965 jaarlijks terugkeert.

Natuur, cultuur en strand wisselen in Pesaro elkaar perfect af. Zo vind je prachtige stranden, en maak je een mooie wandeling in het nabijgelegen Parco Naturale del Monte San Bartolo. Voor cultuur bezoek je het rijk historische centrum van Pesaro. Net als veel steden in de Marken, denk aan Urbino of Ascoli Piceno, zijn ook hier de Romeinse invloeden duidelijk zichtbaar.

Bezienswaardigheden Pesaro

Het is niet vreemd dat verschillende bezienswaardigheden een relatie hebben met de in Pesaro geboren componist Rossini. Zo noemden we al de straat en het festival, maar voor wie zich echt wil onderdompelen in de geschiedenis van Rossini is Casa Rossini een aanrader. In zijn geboortehuis krijg je een goed beeld van hoe de componist is opgegroeid en bekijk je de piano die hij in zijn jeugd gebruikte. Voor meer informatie over de maestro bezoek je het Museo Nazionale Rossini.

In Pesaro vind je zeer indrukwekkend monumenten die een eerbetoon zijn aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op de hoek van Piazza del Popolo en Via Guiacchino Rossini vind je papieren uit die tijd, zoals het persoonsbewijs van Anne Frank, op straat. Op een andere plaats in de stad, aan de Via Collenuccio vind je zwart/wit-foto’s van burgers en partizanen die hebben gevochten voor de vrijheid.

Liever wat luchtigers? Ook dan is Piazza del Popolo een bezoekje waard. Je kunt hier genieten van een heerlijke lunch met uitzicht op de fontein en het Middeleeuws paleis: Palazzo Ducale. In de zomer kan het in de stad overigens goed warm worden, kies dan voor een lunch aan zee. Als je langs de boulevard loopt, valt je blik zeker op de Sfero Grande di Pomodori. Dit imposante kunstwerk in de vorm van een grote bol is een replica van het origineel dat nu in Rome staat.

Zijn je voeten nog niet moe en heb je nog tijd voor een laatste bezienswaardigheid? Loop dan ook zeker langs de Villino Ruggeri. Dit huis is volgens kenners een echt pareltje binnen de Jugendstil architectuur. Je kunt de villa niet van binnen bezoeken, maar de buitenkant alleen al is een korte omweg zeker waard.