Verwonderd kijk je om je heen in de koele ruimte. Je kunt je niet herinneren dat je eerder zo’n indrukwekkende grot hebt gezien. Terwijl je verder de grotten in loopt, laat je je verrassen door de stalagmieten en stalactieten. Dan is het zover. Met je overall, regenlaarzen, helm en hoofdlamp volg je de gids van de gebaande paden af. Klaar voor het  avontuur, klaar om de grotten van Frasassi (Grotte di Frasassi) te ontdekken.

Grotte di Frasassi 2

Ontstaan van de grotten

Een bezoek aan de Grotte di Frasassi is een absolute aanrader tijdens je vakantie in Le Marche. Iedereen die de grotten betreedt, ziet direct het effect van water en steen dat al ruim 190 miljoen zijn werk doet. Ondanks dat de grotten al miljoenen jaren oud zijn, kan het publiek er pas sinds 1974 van genieten. En dat wordt volop gedaan, al ruim tien miljoen mensen zijn de grotten in geweest.

Dat we vandaag de dag al het moois kunnen aanschouwen, hebben we te danken aan de ontdekking in 1948. Sommige verhalen zeggen dat het een boer was, anderen zeggen dat speleologen de eerste opening hebben ontdekt. Wie het ook was, de ontdekking werd in ieder geval gevolgd door een reeks van ontdekkingen. Een van de belangrijkste was de ontdekking van ‘Grotta Grande del Vento’, de grote grot van wind. Deze grot is in 1971 ontdekt door een groep speleologen die tijdens een klimtocht ineens een gat in de berg Vallemontagna vonden. Later werd ook Abisso Ancona, een enorme hal van meer dan tweehonderd meter hoog, en Sala dell’Orsa, een zaal met daarin een figuur in de vorm van een beer, ontdekt.

Rondleiding door Grotte di Frasassi

Bezoek aan de grotten

Het gehele grottencomplex beslaat in totaal zo’n 13 kilometer en ligt zo’n 45 minuten rijden landinwaarts vanaf Ancona. Het volledig bezoeken van de grotten is alleen weggelegd voor officiële speleologen, maar ook als toerist krijg je al een aardige indruk van het moois dat Grotte di Frasassi te bieden heeft. En wat extra fijn is aan deze attractie: voor elk niveau is er een route.

Iedereen kan over de anderhalve kilometer lange route wandelen met brede wandelpaden en ruime trappen. Deze route leidt langs bijzondere punten, zoals de eerder genoemde Abisso Ancona. Maar als je een beetje goed ter been bent en niemand in je gezelschap is onder de twaalf, dan is de blauwe of de rode speleologen tour echt aan te raden. In overall, regenlaarzen, met helm en hoofdlamp krijg je een beetje een idee hoe speleologen grotten verkennen. Het is wel handig om schone kleren mee te nemen, je kunt wel eens nat worden. Maar dat maakt het eigenlijk alleen maar extra leuk.

De blauwe tour is de eenvoudige tour die begint in de ‘Sala Infinito’, de oneindige ruimte. Dit is het einde van de klassieke toeristische tour en je merkt meteen dat je avontuur is begonnen. De trapjes worden kleiner, de doorgangen smaller en tijdens de twee uur durende tocht kom je korte beklimmingen tegen. Als dit je te eenvoudig lijkt, is de rode route iets voor jou. Deze route duurt drie uur en begint meteen goed. Je wordt gezekerd en vervolgens loop je langs een kloof van dertig meter. Maar de rode route biedt meer, als je voor deze route kiest, loop je regelmatig op handen en knieën en zoek je op de tast met je handen langs de muren. Heel veel dichterbij het werk van een speleoloog kom je niet.