Met je zakdoek veeg je een paar zweetdruppels van je voorhoofd. Je bent blij met je keuze om een petje op te doen. De zon brandt volop terwijl je een kleedje neerlegt op een van de uitgestrekte velden met klaprozen en korenbloemen. Je haalt de hapjes en drankjes uit de koeltas en legt ze op je kleedje. Het is tijd voor een ontspannen picknick in het prachtige natuurgebied Monte Sibillini.

Monte Sibillini ligt in de Apennijnen, op ongeveer 1 uur rijden vanaf Ascoli Piceno, en met zijn ongeveer 70.000 hectare is dit nationaal park een van de kleinere natuurparken van Europa. Het natuurpark behoort tot de regio’s Le Marche en Umbrië. Opvallend aan het gebied is de ongerepte natuur en de aanwezigheid van het vele kalksteen in het park. De vorming hiervan is ongeveer 250 miljoen jaar geleden begonnen op de bodem van de tropische zee. Tussen de 15 en 2 miljoen jaar geleden zorgde opstuwing van de aarde voor het brokkelige en gekneusde landschap. Iets dat nu nog steeds zichtbaar is in de u-vormige dalen.

Monte Sibillini

Te voet

Als je van wandelen houdt, is Monte Sibillini een echte aanrader. Je kunt uren dwalen door de uitgestrekte velden en het bergachtige landschap. Het gebied leent zich prima om zelf je wandeling uit te stippelen. Als je liever iets meer gemak wil of ook direct iets over het gebied wil leren, kun je ook met een gids op pad gaan. Het natuurpark staat bekend om zijn prachtige uitzichten van de bergtoppen. En hoewel het uitzicht echt fantastisch is, hoef je  het natuurgebied niet links te laten liggen als je niet naar de top wil. Ook zonder de bergtoppen beleef je een unieke ervaring. Ben je juist een echte bergbeklimmer? Dan is de Drie-Toppentour over de drie bergpieken hoger dan 2000 meter een mooie manier om het gebied te beleven.

Een echte aanrader is de berg Monte Sibilla. Deze berg is zichtbaar in het gehele park en zonder al te veel hoogtevrees kun je deze berg op. Overdag is het uitzicht mooi, maar nog indrukwekkender is het wanneer je deelneemt aan een van de nachttochten die op deze plek worden georganiseerd. Een ervaren gids brengt je naar 2173 meter hoogte waar je precies op tijd bent om te genieten van de zonsopgang. Een uitzicht dat je niet snel zult vergeten.

Wandelen Monte Sibillini

Per auto

Het natuurgebied van Monte Sibillini is erg uitgestrekt en het is dan ook lastig om het hele gebied te voet te ontdekken. Tijd om met de auto langs de prachtige dorpjes in het dal te rijden en te stoppen bij een van de musea die je meer vertellen over de geschiedenis van de streek.

De dorpjes die je in Monte Sibillini tegenkomt, liggen geïsoleerd in het ruige berglandschap en met de historische kunst, kastelen en middeleeuwse straatjes is het niet moeilijk om je voor te stellen hoe het leven vroeger was. Hier kun je overigens ook heerlijke delicatessen proeven, zoals truffelgerechten en salami. Helaas is een aantal dorpjes zwaar getroffen door de aardbevingen in 2016 en niet meer goed bereikbaar. Bereid je trip naar de dorpjes in het dal dus wel goed voor.