Over Ascoli Piceno | Bezienswaardigheden

 

Je dwaalt door de smalle middeleeuwse straatjes vol geschiedenis. De zonnestralen schijnen tussen de vele torentjes door die de stad rijk is. Je loopt de hoek om en komt op een prachtig plein uit, de Piazza del Popolo. Je besluit al het moois even rustig in je op te nemen op het terras van Caffè Meletti. Je zoekt een plekje onder de imposante gewelven die versierd zijn met fresco’s en bestelt een espresso. Rondom het plein, in de schaduw van de gebouwen voeren oude mannetjes een geanimeerd gesprek met elkaar, toeristen kijken hun ogen uit en kinderen spelen met hun hond. Jij nipt van je espresso. Dit is het ultieme vakantiegevoel. Dit is Ascoli Piceno. Net als de steden Urbino en Corinaldo een parel van de Marken.

Ascoli Piceno

Over Ascoli Piceno

Ascoli Piceno ligt in het zuiden van de regio Le Marche, op vijfentwintig kilometer van de zandstranden en de Adriatische Zee, aan de voet van de Apennijnen. Deze middeleeuwse plaats wordt ook wel de stad met de honderd torens genoemd. De maar liefst zevenentwintig kerken die het stadje rijk is, zorgen al voor een aanzienlijk aandeel hierin. De prachtige stad kent naast vele torens ook vele pleintjes, waarvan de Piazza del Popolo de grootste en bekendste is. Al in vroeger tijden speelde het openbare leven zich grotendeels op dit plein af. En dat is nu niet anders. Met als hoogtepunt van het jaar de Quintana. Iedere tweede zondag in juli en eerste zondag in augustus veranderen de straten en pleinen van Ascoli Piceno in het decor van dit middeleeuwse ridderspel. Met kleurrijke optochten door de stad laten de inwoners zien hoe trots ze zijn op de geschiedenis van hun stad. Kers op de taart is het steekspel, waarbij ridders te paard op een achtvormig parcours racen. Doel is om met een lans een pop (Moor) te raken en zo de trofee (Palio) te winnen.

Ascoli Piceno is de ideale bestemming als je meer wilt weten over de rijke Italiaanse cultuur, architectuur en geschiedenis. Maar in Ascoli Piceno kun je ook prima winkelen of genieten van de Italiaanse keuken in een van de vele restaurantjes. Proef bijvoorbeeld eens de Olive Ascolane. Het recept voor deze gevulde, gefrituurde olijven komt uit deze stad.

Olive Ascolane

Bezienswaardigheden

Ascoli Piceno is eigenlijk één groot openluchtmuseum. De geschiedenis van Ascoli Piceno begint al in de middeleeuwen, maar er is ook voldoende te beleven voor liefhebbers van de Renaissance of Gotiek. Tijdens een bezoekje aan deze Italiaanse stad, mogen een paar dingen zeker niet ontbreken. Over de Piazza del Popolo hebben we het al gehad. Het staat bekend als één van de mooiste pleinen van Italië. Rondom het plein staan veel gebouwen die zeker een bezoek waard zijn. De San Francesco kerk bijvoorbeeld. Deze kerk uit de dertiende eeuw is prachtig versierd en is een typisch voorbeeld van de overgang van de Romaanse naar de Gotische architectuur. Overigens doet de Piazza Arringo, een ander plein in de stad, niet onder voor de Piazza del Popolo.

Verborgen onder de Piazza del Popolo vind je overblijfselen van een oude Romeinse stad. In het stadhuis, het Palazzo dei Capitani (ook op zichzelf trouwens de moeite waard om te bekijken), kun je onder de glazen vloer resten van de teruggevonden stad zien. Heel indrukwekkend.

Ascoli Piceno is dan misschien op zichzelf al een architectonisch museum, de stad kent ook nog een aantal ‘echte’ musea. Zo heb je hier het Museo Archeologico, gevestigd in het prachtige Palazzo Panichi. Hier vind je overblijfselen uit de prehistorie tot de Romeinse tijd. Voor kunst kun je terecht in de Pinacoteca, in het Palazzo dell’Arengo: vijftien zalen vol fresco’s, schilderijen, beelden, keramiek en muziekinstrumenten die je meer vertellen over deze fascinerende stad en haar geschiedenis. Dit alles ontdek je gemakkelijk vanuit ons vakantiehuis in Le Marche.

Ascoli Piceno -mercatino dell'antiquariato