Al ruim voordat in 1998 Urbino werd uitgeroepen door UNESCO als werelderfgoed komen bezoekers uit de hele wereld naar de geboortestad van Rafaël. Deze studentenstad, er wonen ruim 25.000 studenten (ten opzichte van 15.000 ‘gewone’ inwoners), kent een heerlijke mix van prachtige gebouwen met heerlijke restaurants en gezellige bars. Urbino kent één van de oudste universiteiten van Italië, gesticht in de 16e eeuw.

Rafaël

We kunnen niet voorbij aan de beroemdste persoon die Urbino tot op heden heeft gekend. Het geboortehuis van deze kunstschilder in Urbino is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad. Zijn beroemdste en meest bekende werken vind je in de Vaticaanse musea in Vaticaanstad, waarvan de School van Athene (zie onder) toch wel de meest bekende is van allemaal. Een leuk weetje is dat Italië’s bekendste motorcoureur Valentino Rossi ook geboren is in Urbino.

Bezienswaardigheden

We hebben er al een paar genoemd, maar Urbino kent een enorme hoeveelheid om mooie dingen om te bekijken. En dat is logisch, Urbino was namelijk hét centrum van de Italiaanse renaissance. Deze enorme toename in welvaart, zie je dan ook terug in de prachtige palazzo’s die Urbino allemaal rijk is. Een van de belangrijkste Palazzo’s welke je zeker moet bekijken is het Palazzo Ducale met zijn imposante torens aan de voorzijde van het gebouw. In het gebouw bevindt zich de Galeria Nazionale delle Marche, hier vind je een belangrijke en schitterende collectie Renaissance kunst. Ook zijn hier uiteraard een aantal belangrijke werken van Rafaël te vinden.

Een ander bekend en prachtig gebouw om te bezoeken is de Duomo di Urbino, deze kathedraal heeft een witte, strakke facade. In deze kathedraal bevinden zich weer een aantal belangrijke kunstwerken. Zelf vind ik De verplaatsing van het heilige huis van Loreto, een hele mooie. Zeker omdat dit laat zien hoe het heilige huis van Loreto (het geboortehuis van Maria) verplaatst zou zijn naar Loreto.