Over Fermo | Bezienswaardigheden

De zon brandt op je huid. Je voelt de zweetdruppels langs je voorhoofd glijden, wanneer je de weg naar de top bewandeld. Maar je inspanning wordt beloond: bovenop de top van de ‘Piazzale del Girfalco’ staat niet alleen de Duomo, de imposante Romaans-Gotische kathedraal uit de dertiende eeuw, het uitzicht is ronduit adembenemend. Geniet van het spectaculaire panorama van de bergtoppen en de zee. Geniet van Fermo.

Fermo Piazza del Popolo

Over Fermo

Fermo is de hoofdstad van de Italiaanse provincie Fermo en ligt in het zuiden van Le Marche, niet ver van andere mooie steden zoals Ascoli Piceno en de bekende kustplaats: Grottamare. De stad ligt op een heuvel op ongeveer tien kilometer van de Adriatische kust en biedt een geweldig uitzicht over de regio. De pleintjes en straatjes nodigen uit om urenlang te slenteren en je te verbazen over al het moois dat zoveel jaren bewaard is gebleven. In Fermo kun je in een van de vele barretjes of restaurantjes genieten van alles wat de Italiaanse keuken zo geweldig maakt. En het mooie is, dat je dat hier nog in relatieve rust kunt doen. Bij veel toeristen staat Fermo niet bovenaan de lijst. Onterecht, maar wel voordelig voor jou. Dat betekent dat je onder het genot van een glas wijn en een heerlijke Italiaanse lunch vooral kunt ervaren hoe de ‘locals’ leven. En je jezelf voor heel eventjes een echte Italiaan waant. Fermo ligt op 10 minuten rijden van ons vakantiehuis in Le Marche.

Eten drinken Le Marche

Bezienswaardigheden

Liefhebbers van architectuur kunnen in Fermo hun hart ophalen. De stad staat vol met prachtige gebouwen, die eigenlijk stuk voor stuk de moeite waard zijn om te bezoeken. De Duomo op de top van de heuvel bereik je via een mooie bomenlaan. Die zorgt voor de nodige verkoeling als je net de klim hebt gemaakt. Naast het uitzicht is ook de kathedraal zelf het bezichtigen waard. De rijkelijk versierde muren en plafonds zijn indrukwekkend en rustgevend tegelijkertijd.

Een van de bouwwerken die verder in het oog springt, is het Teatro dell’Aquila, één van de mooiste theaters van Le Marche. Het theater staat net buiten het centrum en stamt uit de achttiende eeuw. Je hoeft er eigenlijk geen voorstelling te bekijken, want het theater zelf is al een schouwspel op zich met zijn hoge balkons, versierde plafonds en kroonluchters. Maar mocht je in de gelegenheid zijn, ga hier dan vooral een opera of andere voorstelling bekijken. De akoestiek is namelijk subliem.

Ook een bezoek waard zijn de ondergrondse Romeinse watertanks (Cisterna Romana), die goed bewaard zijn gebleven. De watertanks worden beschouwd als het mooiste voorbeeld van hun soort in Italië. Je kunt er deelnemen aan een (Engelstalige) rondleiding, waarbij de geschiedenis van dit ondergrondse systeem wordt toegelicht. Bijkomend voordeel: het is lekker koel onder de grond, als buiten de zon schijnt!

Wil je nadat je de stad hebt verkend even wat anders, dan heeft Fermo je ook nog een prachtig strand te bieden: Lido di Fermo. Dit uitgestrekte zandstrand is de perfecte plek om je voeten wat rust te gunnen en heerlijk te relaxen.

Le Due Sorelle