Je bent vanmorgen op tijd vertrokken om voor de grote massa op de plaats van bestemming zijn. Op de snelweg naar het zuiden kun je de eerste glimp opvangen van de statige kathedraal. Maar dit is niets vergeleken bij het moment dat je de kathedraal in volle glorie voor je ziet. Je bent aangekomen op je bestemming, je bent aangekomen bij de Basiliek van het Heilige huis (Basilica della Santa Casa) in Loreto, niet ver van Riviera del Conero en Ancona.

Loreto Basilica della Santa Casa

Geschiedenis van de basiliek

Basilica della Santa Casa ligt op het centrale plein van de stad Loreto en is een van meest bezochte heiligdommen ter wereld. Dit is deels te verklaren door het feit dat de kathedraal een katholiek bedevaartsoord is. Volgens de legende zou het huis van de Heilige Maagd Maria in Israël bedreigd worden door de Turken. Daarom werd er besloten om het huis waar Jezus in is opgegroeid in veiligheid te brengen en per schip te vervoeren naar Loreto. De verantwoordelijke kruisvaarder droeg de naam Angeli. In de geschiedenis is dit meer dan eens taalkundig verward met de letterlijke betekenis: engelen. Er zijn dan ook gelovigen die zeggen dat engelen het huis van de Heilige Maagd Maria naar Loreto hebben gedragen. De stad werd overigens pas gesticht nadat het heilige huis was aangekomen. Dit merk je aan alles in de stad, het draait allemaal om de Basiliek van het Heilige Huis.

Resti Santa Maria Nazareth Basilica

Bezoek aan het bedevaartsoord

Zeker in de zomer is het aan te raden om op tijd bij de Basiliek van het Heilige Huis te zijn. Later op de dag kan het erg druk worden met toeristen en bedevaartgangers. Denk overigens niet dat je erg gelovig moet zijn om het moois van de kathedraal te mogen ervaren, ook niet-gelovigen zijn erg onder de indruk van het bouwwerk. Dat is niet vreemd als je bedenkt dat voor het ontwerp en de decoratie van de kathedraal alles uit de kast is gehaald. In opdracht van de paus hielpen de beste kunstenaars uit die tijd met de decoratie. Kijk dus ook vooral omhoog om de rijkversierde koepel te bekijken. Overigens, dit is de op twee na grootste koepel uit Italië, direct na de Sint-Pieter in Rome en de Duomo in Florence.

Precies in het midden van de basiliek vind je het Heilige Huis van de Heilige Maagd Maria. Een huis dat is beschermd door een marmeren omhulsel dat is ontworpen door dezelfde ontwerper van het eerste bouwplan van de Sint-Pieter in Rome. Mocht je hier plaatsnemen om te bidden, dan ben je zeker niet de eerste. Op de drempel vind je twee geultjes, uitgesleten door biddende mensen die de afgelopen honderden jaren op hun knieën gingen.

Naast de kerk vind je de schatkamer uit de zeventiende eeuw. Hier werden de schatten bewaard die pelgrims van over de hele wereld naar het bedevaartsoord brachten. Zoals zo vaak in die tijd gebeurde, werd ook deze functionele kamer prachtig beschilderd. Je kunt hier de belangrijkste momenten uit Maria’s leven aanschouwen, denk bijvoorbeeld aan haar eigen geboorte, het huwelijk met Jozef en de aankondiging van Jezus’ geboorte door de aartsengel Gabriël.

Vergeet na je bezoek aan de basiliek niet om ook het militair fort te bezichtigen. Dit fort bood vroeger bescherming aan het heiligdom, maar is nu de ideale plek om van het uitzicht te genieten. Je hebt niet alleen een prachtig uitzicht op de basiliek, je ziet ook de stad Loreto en de mooie omgeving. Een mooie afsluiting voor het bezoek aan het bedevaartsoord.

Sala Basilica della Santa Casa