We gaan volgende week weer op vakantie naar Le Marche, dit keer naar het noorden (in de buurt van Fano). Om onze jongens van 4 en 6 een beetje te entertainen ben ik op zoek gegaan naar de leukste activiteiten voor kinderen in Le Marche. We proberen een mooie mix te vinden van cultuur, avontuur en lekker luieren. Laten we beginnen met een combi van cultuur en avontuur.

Het kasteel van Gradara 

Het Kasteel van Gradara dateert uit de 12e eeuw en kent een rijke geschiedenis. Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd als een militaire versterking, maar groeide al snel uit tot een symbool van macht en prestige. Het werd bewoond door verschillende adellijke families, zoals de Farneses en Della Roveres.

De massieve stenen muren, met kantelen en torens, weerspiegelen de kracht en de strategische betekenis van het kasteel in vroegere tijden. Het kasteel heeft twee binnenplaatsen en een indrukwekkende donjon die een adembenemend uitzicht biedt over het omliggende landschap. Het is fantastisch om met kinderen door het kasteel te dwalen en te denken aan de tijden dat hier ridders over de binnenplaatsen galoppeerden. De verschillende kamers met meubels, kunstwerken én wapens uit die tijd geven je een mooi inzicht in het leven in dit tijdperk.

Gola del Furlo & Acqualanga

Deze plekken werden ons aangeraden door een Italiaanse strandwacht (Salvataggio) tijdens onze laatste vakantie in Fano. Hij woont daar en vond het een van de mooiste plekken van Le Marche. Aqcualanga is hét truffeldorp van Le Marche. In deze omgeving worden de meeste truffels van heel Italië gevonden. In het kleine dorpje (4000 inwoners) zijn maar liefst 30 restaurants, waar uiteraard overal truffel op het menu staat. Er is zelfs een echt truffelmuseum waar je alles te weten komt over deze bijzondere zwam.

In de buurt van Acqualanga ligt de Gola del Fulro, de Furlo-kloof. Dit mooie natuurgebied met zijn hoge witte krijtrotsen biedt mogelijkheden voor heerlijk wandelen. Met een beetje klauterwerk kom je bij de Metauro rivier die door deze kloof heen stroomt.

Festa’s

Vooral ‘s avonds is er in de zomer genoeg te doen (zeker in de augustus maand als veel Italianen vakantie hebben). Er zijn dan in ieder dorp, klein of groot, wel festa’s. Veelal gebaseerd op een thema waar het dorp zich door laat onderscheiden. Bijvoorbeeld het feest van de kastanje (als er in de buurt veel kastanjes te vinden zijn). Het is een soort van braderie met lokale gerechten, soms zijn er lange tafels waar de buurtbewoners allemaal gezellig samen aan zitten te eten. Het is vaak geen probleem als je ook aanschuift, voor een paar euro heb je een lekker bordje met eten.

Grotte di Frasassi

Misschien wel een van de bekendste bezienswaardigheden in Le Marche zijn deze grotten. Het is een groot complex van grotten, welke echt de moeite van het bezichtigen waard zijn. Het is best toeristisch als je aankomt op de grote parkeerplaats vol met touringcars en via een schuifdeur de grotten ingaat. Maar de grotten vol met reusachtige stalactieten en stalagmieten zijn echt spectaculair om te zien. Alles wordt mooi uitgelicht waardoor dit natuurwonden nog meer tot zijn recht komt. Er is 1,5 lang wandelpad langs de mooiste plekken van dit grottencomplex, welke echt de moeite waard is en ook voor kinderen prima te doen.