Over Fano | Bezienswaardigheden

Nippend aan je cappuccino kijk je naar de bedrijvigheid in de vissershaven. En hoewel je hier met gemak de hele dag kunt zitten, besluit je toch naar het centrum te wandelen. Daar geniet je van prachtige Romeinse bouwwerken en beproef je je geluk bij de Fontana della Fortuna. Vandaag ben je in Fano, de stad van het geluk.

Over Fano

Fano is een gezellige vissersplaats iets ten zuiden van Pesaro. In het oude stadscentrum vind je knusse straatjes, schattige gekleurde huizen, een mooi marktplein en oude stadsmuren. Je raakt al snel de weg kwijt in het centrum, maar verdwalen in Fano is helemaal niet erg. Zo ontdek je elke keer weer iets nieuws.

Fano heeft in de geschiedenis verschillende namen gehad. Zo heette deze kustplaats in de Romeinse tijd Fanum Fortunae (tempel van fortuin). De huidige bijnaam van de stad la città della fortuna (stad van het geluk) is op de Romeinse naam geïnspireerd. Dwalend door Fano vind je verschillende verwijzingen naar dit geluk.

Naast dat de stad nog steeds een belangrijk commercieel en industrieel centrum is, staat Fano ook bekend om zijn carnaval. Dat carnaval een prominente plaats inneemt in de stad blijkt wel uit het feit dat je op drie zondagen kunt genieten van prachtige praalwagens en verklede mensen. Tijdens een van de optochten wordt er snoep en chocolade het publiek in gegooid: het carnaval van Fano staat dan ook wel bekend om het zoetste carnaval van Italië.

Bezienswaardigheden Fano

Bijzonder in Fano is de stadsmuur die nog grotendeels intact is. De honderden meters stadsomwalling zijn dan ook zeker een bezoekje waard. In het midden van de muur staat de boog van Augustus die toegang geeft tot het oude stadscentrum. Deze boog is in het jaar 9 gebouwd door Keizer Augustus en staat nog steeds overeind.

In het historische centrum vind je de iconische Fontana della Fortuna. Op deze fontein vind je een beeld van de godin Fortuna. Dit beeld is overigens een kopie: in het Museo Civico staat het origineel. De fontein staat op het Piazza XXII Settembre waar je een grote ster in het midden van het plein vindt. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je deze ster maar beter mijden. Het verhaal gaat namelijk dat hier ooit een heks op de brandstapel is gestorven en dat die plek daarom nu zorgt voor ongeluk.

Op hetzelfde plein vind je overigens ook het Teatro della Fortuna, dit theater is in de Tweede Wereldoorlog bijna volledig afgebrand. Gelukkig heeft een ingrijpende renovatie ervoor gezorgd dat het theater in 1998 opnieuw haar deuren heeft kunnen openen. In het theater vind je prachtige muur- en plafondschilderingen. En hoewel het theater dus helemaal is vernieuwd, zijn de Romeinse invloeden in het theater nog goed zichtbaar.

Heb je nog tijd over? Dan zijn ook het strand van Fano, de vissershaven en de San Francesco kerk een bezoekje waard. Aan het eind van de dag neem je plaats in een van de vele gezellige restaurants die de stad rijk is. In deze vissersplaats bestel je verse vis en sluit je de maaltijd af met Moretta. Het lokale drankje dat door vissers is uitgevonden om warm en wakker te blijven. Met een Moretta in de hand, uitkijkend over de haven en de Adriatische kust is de perfecte manier om je dag in Fano af te sluiten.