Le Marche? Dat ken ik niet, ligt dat in Italië? Ja, zeg ik dan, aan de Adriatische kust, dus de oostkust van Italie. De Adriatische kust van Italië is een vrij onbekend gebied maar strekt zich uit over ongeveer 900 km. Aan de Adriatische kust liggen bekende badplaatsen zoals Rimini en Cattolica, maar ook Venetië en de havenplaats Ancona liggen aan deze kust.

Het grootste deel van de Adriatische kust heeft zandstranden en kiezelstranden. Als je met het vliegtuig over de Italiaanse kustlijn vliegt zie je ze vaak al liggen: rijen en rijen strandbedjes allemaal netjes geordend. Italianen zelf gaan namelijk veel zelf op vakantie aan de Adriatische kust.

De leukste badplaatsen

Eigenlijk is iedere Italiaanse badplaats leuk, maar we hebben een paar op een rijtje gezet die er toch wel bovenuit steken. Bekende badplaatsen waar Italianen graag naartoe gaan zijn: Riccione, Cattolica, Senigallia, Sirolo en San Bennedetto del Tronto. Maar ook Vieste, Vasto en Trani (deze liggen in de provincie Puglia) zijn bekende en geliefde kustplaatsen voor de Italianen. Ikzelf ben ook erg enthousiast over Monopoli, sowieso een heerlijke naam, maar ook een rauwe maar prachtige kustplaats.

Stand up paddling bij Portonova, Le Marche

Adriatische kust = heerlijke seafood

In Italie is de lunch op het strand, geen broodje frikadel bij de snackkar. Italianen nemen uitgebreid de tijd om te lunchen als ze op het strand aan de Adriatische kust liggen. Tussen 12u en 15u zitten alle terrassen van de strandtentjes vol. In Nederland zijn we gewend aan grote strandtenten met enorme keukens, maar in Italië komt uit zelfs het kleinste houten hokje het lekkerste eten. Mijn ervaring is, in de laars eet je eigenlijk nooit slecht.

Camperen

De kustlijn van Italië leent zich bij uitstek om te gaan camperen. Er zijn honderden campings te vinden, vaak direct aan het strand. Voor kinderen de ideale manier om snel vriendjes te maken én hun Italiaans te verbeteren. Want, zoals eerder gezegd, veel Italianen gaan zelf ook aan de oostkust van Italië op vakantie. Een nadeel van camperen direct aan de kust, is dat veel campings dicht in de buurt van het treinspoor liggen. Er loopt namelijk een treinlijn direct langs de kust van praktisch Noord tot Zuid.

Wil je alvast in de zomerstemming komen? Momenteel draaien er een aantal hele leuke films op Netflix, met de Adriatische kust in de hoofdrol. De eerste aanrader is: Sotto il sole di Riccione, een echte feelgood zomerfilm. Een andere film die je echt moet kijken is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In L’incredibile storia dell’Isola delle Rose is een ingenieur helemaal klaar met alle regels en besluit om voor de kust een eigen eiland te bouwen.

Watersporten

De italianen zijn dol op watersporten, langs de stranden zie je enorm veel bootjes liggen. Catamaran varen wordt hier veel gedaan, maar wat je echt veel ziet is suppen. Met een peddel op een SUP board de kust langs varen. Het is een enorm goede work-out en het ontspant tegelijkertijd enorm. Italianen zijn natuurlijk best ijdel, dus alles waarmee je in shape komt, is meegenomen. Bij de diverse bagno’s (strandtenten), kun je SUP boards huren.