Le Marche? Dat ken ik niet, ligt dat in Italië? Ja, zeg ik dan, aan de Adriatische kust, dus de oostkust van Italie. De Adriatische kust van Italië is een vrij onbekend gebied maar strekt zich uit over ongeveer 900 km. Aan de Adriatische kust liggen bekende badplaatsen zoals Rimini en Cattolica, maar ook Venetië en de havenplaats Ancona liggen aan deze kust.

Het grootste deel van de Adriatische kust heeft zandstranden en kiezelstranden. Als je met het vliegtuig over de Italiaanse kustlijn vliegt zie je ze vaak al liggen: rijen en rijen strandbedjes allemaal netjes geordend. Italianen zelf gaan namelijk veel zelf op vakantie aan de Adriatische kust.

De leukste badplaatsen

Eigenlijk is iedere Italiaanse badplaats leuk, maar we hebben een paar op een rijtje gezet die er toch wel bovenuit steken. Bekende badplaatsen waar Italianen graag naartoe gaan zijn: Riccione, Cattolica, Senigallia, Sirolo en San Bennedetto del Tronto. Maar ook Vieste, Vasto en Trani (deze liggen in de provincie Puglia) zijn bekende en geliefde kustplaatsen voor de Italianen. Ikzelf ben ook erg enthousiast over Monopoli, sowieso een heerlijke naam, maar ook een rauwe maar prachtige kustplaats.

Adriatische kust = heerlijke seafood

In Italie is de lunch op het strand, geen broodje frikadel bij de snackkar. Italianen nemen uitgebreid de tijd om te lunchen als ze op het strand aan de Adriatische kust liggen. Tussen 12u en 15u zitten alle terrassen van de strandtentjes vol. In Nederland zijn we gewend aan grote strandtenten met enorme keukens, maar in Italië komt uit zelfs het kleinste houten hokje het lekkerste eten. Mijn ervaring is, in de laars eet je eigenlijk nooit slecht.

Camperen

De kustlijn van Italië leent zich bij uitstek om te gaan camperen. Er zijn honderden campings te vinden, vaak direct aan het strand. Voor kinderen de ideale manier om snel vriendjes te maken én hun Italiaans te verbeteren. Want, zoals eerder gezegd, veel Italianen gaan zelf ook aan de oostkust van Italië op vakantie. Een nadeel van camperen direct aan de kust, is dat veel campings dicht in de buurt van het treinspoor liggen. Er loopt namelijk een treinlijn direct langs de kust van praktisch Noord tot Zuid.