Hoewel Le Marche als wijngebied minder beroemd is dan het naastgelegen Toscane, is het meer dan een wijnreis waard. Daarbij komen wijnliefhebbers van rode en witte wijnen in gelijke mate aan hun trekken. Misschien komen ze ook elk jaar weer terug in het laatste weekend van mei, als de wijnboeren van Marche onder het motto ‘Cantine aperte’ in de hele regio proeverijen organiseren.

Sinds de eeuwwisseling zijn de kwaliteit en de internationale verkoop van Marchewijnen aanzienlijk toegenomen. De wijnmakers van de regio produceerden in 2014 ruim 900.000 hectoliter (een hectoliter is 100 liter)., waarvan ruim 300.000 hectoliter met de kwaliteitskeurmerken D.O.C. of D.O.C.G. werden gecertificeerd. Denominazione di origine controllata – afgekort D.O.C. en in het Nederlands “gecontroleerde benaming van oorsprong” betekent – is een kwaliteitslabel in Italië dat moet instaan voor kwaliteitsborging van producten. Momenteel worden in Le Marche zo’n 24.000 hectare aan wijngaarden , waarvan de Castelli di Jesi de meeste aanzien hebben.

Verdicchio dei Castelli di Jesi

Lichte witte wijnen

De witte druiven voor de Verdicchio dei Castelli di Jesi D.O.C. worden al sinds de Romeinse tijd in de glooiende heuvels langs de kust van de provincies Ancona en Macerata gecultiveerd. De kwalitatief goede wijn wordt voor bijna 100% van de plaatselijke verdicchiodruif gemaakt en heeft en strogele kleur met een groene gloed. Dat geldt ook voor de Verdicchio di Matelica D.O.C., waarvan de druiven verder landinwaarts en zonder invloed van de frisse zeewind groeien, zodat de smaak enigszins verschilt.

De tweede grote witte wijn van de regio heet de bianchello del Metauro D.O.C. en streelt de tong met een zure frisheid en perzikaroma. Hij wordt geperst uit bianchello- of baincamedruiven, die in de provincie Pesaro-Urbino hun oorsprong hebben. Uit de heuvels rond Macerata komen de frisse witte wijnen met de naam Colli Maceratesi D.O.C. Ze hebben een lichte citroensmaak en het boeket doet denken aan Verdicchio, omdat de maceratinodruif al in de antieke tijd uit de verdicchiodruif is voortgekomen.

De witte Terre di Offida D.O.C. bestaat voor 85% uit passerinadruiven, de Offida D.O.C.G. is gemaakt van peccorinodruiven , die in het grensgebied van de Marche en de Abruzzen groeien. De druivensoort domineert ook de Falerio die Colli Ascolani D.O.C., die met 30 – 50% trebbiano toscanodruiven verrijkt is. Deze lang als minderwaardig aangemerkte druivensoorten leveren sinds kort uitstekende wijnen, die zich met een hoge zuurgraad, aroma’s van Williamsperen en rode appeles en een licht bittere afdronk profileren.

Rosso-Conero

Stevige rode wijnen

De witte nieuwkomers verbeteren het imago van de wijngaarden in het zuiden van Le Marche, die zich traditioneel met de krachtige Rosso Piceno D.O.C. profileren. Deze wijn wordt in de eerste plaats gemaakt van de plaatselijke montepulcianodruif, die rond Fermo en Ascoli Piceno en in de naburige Abruzzen groeit en ontegenzeggelijk naar kersen en amandelen smaakt. Zijn fruitige karakter en bittere afdronk worden door de toevoeging van 30-50% sangiovesedruiven geaccentueerd.

De wijnen Colli Maceratesi D.O.C. en San Ginesio D.O.C. uit de provincies Macerata en Fermo bestaan voor 50% uit sangiovese. Fijnproevers waarderen ook het kleine sangiovese-aandeel in de rode Offida D.O.C.G. die voor 85% met Montepulciano druiven wordt gemaakt. Dezelfde combinatie karakteriseert de Rosso Conero D.O.C. die rond de gelijknamige kuststreek wordt gemaakt.

Bijzondere rode wijnen zijn Vernaccia di Serrapetrona D.O.C.G. en D.O.C. en Lacrima Morro d’Alba, eveneens uit de omliggende gebieden van respectievelijk Macerata en Ancona. De eerste is ontwikkeld uit de vernaccia-nera-di-serrapetronadruif, die exclusief rond Serrapetrona op een klein oppervlak van 45 ha groeit. Deze wijn doorloopt als enige wijn ter wereld 3 gistingsfasen, is mousserend, heeft een relatief lichte kleur en is zoet of droog. De derde is een lichte rode wijn met de geur van heide en aardbeiboom, die hij aan de druivensoort lacrima morro d’alba te danken heeft. Deze druif groeit op bijna 40 ha heuvelland rond het dorpje Morro d’alba.