feest de marken

Feest De Marken? Ja hoor zeker, wie door De Marken rijdt, zal ongetwijfeld posters tegenkomen met de woorden sagra en festa. In de zomermaanden (maar ook daarbuiten) viert vrijwel elk dorp zijn eigen feest. In het zuiden van De Marken wordt dit vaak een sagra genoemd, in het noorden festa. Vaak is het thema een lokaal gerecht of is er een markt met lokale producten en ambachten. Hoe dan ook, eten is er altijd in overvloed! Zo vieren ze in Mondavio het Festa della Patata, feest van de aardappel. En in San Costanza staat de polenta centraal tijdens het Sagra Polentara en in Pergola worden de D.O.C. wijnen uit de omgeving geëerd. Schuif bij de lange tafels aan voor een heerlijke maaltijd en nuttig een wijntje met de Marchigiani (zo worden de inwoners van De Marken genoemd).

Truffelfeesten

In Pergola staan ieder jaar de eerste drie zondagen van oktober in het teken van de truffelfeesten. Naast een groot aanbod van truffels en truffelproducten vind je er ook een grote diversiteit aan lekkernijen van vele kleine producenten vanuit heel Italië.

Oktoberfest

Als je dacht dat Italianen alleen maar wijn drinken, dan heb je het mis. De italianen zijn ook dol op bier. Bij een pizza drink je bier volgens de italianen en geen wijn. Daarom is er ook een heus eigen Oktoberfest in Fermo in de eerste week van oktober.

feest de marken

Dorpsfeest de Tavlata

Eet mee met de locals en schuif aan de 300 meter lange tafel in het plaatsje Barchi. Elk jaar in het eerste weekend van augustus.

Festa d’ Autunno

In Monte Giberto vindt ieder jaar in oktober het Festa d’Autunno plaats, het feest van de herfst. Monte Giberto ligt vlak in de buurt van ons huis in Torre San Patrizio. Het feest vindt plaats in de dorpsstraat naast de enorme kerk. Achter de kerk vind je optredens en kan je allerlei heerlijk eten en wijn kopen. Wij verbazen ons ieder jaar weer over de prijs (een fles wijn voor een euro, een de wijn is heerlijk).

Clown e Clown festival

In oktober vindt ieder jaar het Clown e Clown festival plaats in het prachtige burchdorpje Monte San Giusto. Monte San Giusto noemt zich ook wel het dorpje van de glimlach (Citta del Sorriso). Overal clowns en ballonnen, een bijzondere ervaring en echt een aanrader. De bewoners zijn zeer hartelijk en nodigen iedereen uit om mee te doen.

feest de marken