De Marken worden in het Italiaans Le Marche genoemd. Vaak als ik begin over De Marken tegen mensen, dan is de eerste reactie: wat, ligt dat in Italie? Kortom, De Marken zijn niet echt bekend. Voor het gemak zeg ik dan, dat het ongeveer op dezelfde hoogte ligt als Toscane, maar dan aan de Adriatische zee. Ergens wel jammer, dat het niet de bekendheid heeft van Toscane. Aan de andere kant ook wel weer heel fijn. Geen hordes Russen die een stadje overspoelen of lange rijen voor dat ene bekende restaurantje.

Een kaart van Italie met daarop de regio De Marken

De Marken liggen in het midden van Italië en hebben een enorme kustlijn van 175 km. Het begint een stukje onder de bekende badplaats Rimini en loopt door tot een stuk boven Pescara. Ancona is de grootste plaats en tevens de hoofdstad van de regio. Hier ligt ook de enige internationale luchthaven van de regio.

Je kan er eigenlijk alles vinden: allereerst de heerlijke stranden. Fijne zandstranden met strandbedjes aan elkaar geregen of  kiezelstrandjes in verlaten baaitjes waar je heerlijk kan snorkelen.

Gele scooter bij een zandstrand in Le Marche

Het fijne is dat je na een warme stranddag, de volgende dag eens de rijke cultuur van De Marken kan opsnuiven. Er zijn ruim 1000 kerken die je kan bezoeken. Uiteraard is de Basiliek van het Heilige huis (Basilica della Santa Casa) in Loreto wel echt een die je moet hebben gezien. Lourdes is als bedevaartsoord niets vergeleken met Loreto.

Loreto Basilica della Santa Casa

Le Marche is heerlijk veelzijdig, niet alleen stranden maar ook bergen vind je hier. De Sibillijnse bergen zijn een prachtig natuurgebied waar je heerlijk kan wandelen, mountainbiken en ook zwemmen in een van de vele bergmeren.

Mensen die wandelen op de bergen in Monte Sibillini

Kortom, de Marken hebben een hoop te bieden:

  • Heerlijke zandstranden
  • Prachtige steden met een rijke cultuur
  • Mooie natuurgebieden

Wil je deze zomer ook lekker naar Le Marche op vakantie, boek hier dan een voordelige vakantievilla.