Wat zijn nu eigenlijk de kosten van een vakantiehuis in Italië? We hebben ons huis in de commune van Torre San Patrizio (Le Marche) nu sinds oktober 2017 en inmiddels hebben we wel een goed beeld wat de vaste kosten zijn van het hebben van een huis in Italië. Ik heb de lasten even in de 4 meest bekende categorieën verdeeld: gas, water, elektriciteit en belastingen

Munten

Gas

Gas is, net als elektriciteit, in Italië extreem duur. Vandaar dat veel huizen, zeker die op het platteland gebruik maken van bijvoorbeeld een houtkachel met pellets (geperste houtkorrels) om een woning te verwarmen. Alleen voor warm water wordt dan nog gebruik gemaakt van een boiler. Tenminste zo is het in ons huis en zo werkt het bij al onze buren ook.

Hiervoor hebben wij geen centrale gasleiding zoals in Nederland, maar een bombola (een gastank) in de tuin. Hierin kan ongeveer 1000 liter gas. Wij nemen het af bij Pegas. Dit is een lokale gasleverancier en de kosten hiervoor zijn 70 cent per liter. Ik heb toen we in ons huis kwamen wonen, 500 liter erin laten doen (ongeveer 400 euro) en daarvan is nog ruim de helft over. Maar wij wonen dan ook niet permanent in ons huis, hoogstens 4-6 weken per jaar. Zeker in de zomer, gebruik je weinig gas. Alleen voor koken en een beetje warm water om te douchen. Het meeste gas gebruik je trouwens bij douchen, voor koken is het gasgebruik miniem.

Toen we overigens net in ons huis kwamen wonen, maakte we gebruik van kleine gastanks die buiten ons huis stonden. Deze lieten we dan vullen bij Pegas. Echter deze kleine tanks (40 liter) zijn relatief snel op en het nadeel is dat je niet weet hoeveel erin zit. Vooral als je net staat de douchen is dit best vervelend. Ook moesten we telkens nog eens 25 minuten rijden naar het gasbedrijf om de tanks te laten vullen, ook niet heel Lean.

Water

Water, daarentegen, is in Italië extreem goedkoop. Op jaarbasis zijn we ongeveer 100 euro kwijt. Naast het douchen en ander watergebruik vullen we ook een groot opzetzwembad hiermee. We hebben in de periode dat we er wonen in totaal 133 kuub water verbruikt en de totale kosten zijn hiervoor 155 euro geweest. Het water wordt aan ons geleverd door Tennacola. We krijgen 2 keer per jaar een digitale factuur van Tennacola. Deze stuur ik aan mijn bank in Fermo, Italië (Ubibanca) en de dame (de enige die Engels leest en schrijft op het filiaal in Fermo) betaalt vervolgens de rekening voor mij. Ter info: ik maak maandelijks 100 euro naar mijn Italiaanse bankrekening over, hiervan betaal ik alle lasten.

Elektriciteit

De elektriciteit in Le Marche (en in heel italie) wordt geleverd door het staatsbedrijf: Servizio Electtrico Nazionale. Wij betalen maandelijks gemiddeld 50 – 60 euro. Hiervan is een groot deel netwerkkosten. Zelfs als wij er maanden niet zijn (bijvoorbeeld in de winter) en er geen enkel apparaat staat ingeschakeld. Gedurende die periode, halen we ook de koelkast etc van de stroom betalen wij nog 50 euro. Hiervan is dan 47 euro voor het netwerk en een paar euro voor stroomverbruik.

Belastingen

Eigenlijk betalen wij twee soorten belasting in Italië: Tassa Rifiuti (afvalstoffenheffing) en IMU (onroerend zaakbelasting).

 

Tassa Rifiuti

Deze belasting wordt bepaald door de commune (gemeente) waarin je huis staat. De hoogte ervan is afhankelijk of je huis in het dorp staat of erbuiten. Ons huis staat op het platteland en daarom is de hoogte van onze belasting lager. Wij betalen per jaar 124 euro.

 

IMU

Imposta Municipale Propria (kortweg IMU) betaal je voornamelijk over tweede huizen. Als je volledig in Italië staat ingeschreven, dan hoef je deze belasting sinds een aantal jaar niet meer te betalen. Wij betalen 468 euro per jaar (belastingjaar 2019).

Totale kosten

Als je alles bij elkaar optelt dan ben je ongeveer 1500 euro per jaar kwijt aan alle vaste lasten voor een vakantiehuis in Le Marche, Italie. Dit bedrag is dan exclusief onderhoud aan je huis en het onderhouden van je tuin. Deze kosten zijn echter niet in verhouding tot die in Nederland. Lonen in Italie liggen een stuk lager (20 – 30%) dan in Nederland. Onze tuinman vraagt bijvoorbeeld 10 euro per uur. Dit betekent dat hij in een dag, onze hele tuin (5000 m2) maait en snoeit voor 80 euro. Onze schoonmaakster vraagt 7 euro per uur. Zij heeft een sleutel van ons huis en als we er een tijd niet zijn geweest, vragen we haar om een paar uur schoon te maken (alle stof weg te halen) en de bedden op te maken. Voor 20 euro komen we dan aan in een heerlijk fris huis. Uiteraard kan je deze kosten ook allemaal weer terugverdienen, als je besluit om je vakantiehuis in Italië te gaan verhuren.